Team:Groningen/Summerschool reportNL

From 2012.igem.org

(Difference between revisions)
Line 45: Line 45:
<div class="cte">
<div class="cte">
<div class="ctd">
<div class="ctd">
-
<z1 >From our reporters</z1><br>
+
<z1 >Van onze verslaggevers</z1><br>
</div>
</div>
</div>
</div>

Revision as of 21:24, 21 September 2012




Van onze verslaggevers


Iris, Meintje en Froukje deden mee aan de summerschool. Lees hun verhalen hieronder!












Door Iris Beldhuis

Woensdag 22 augustus werden alle deelnemers van de Summerschool om 10 uur ’s ochtends verwacht bij de hoofdingang van de Linaeusborg van het Zernikecomplex van de RUG. Het thema dat de komende drie dagen centraal zou staan is synthetische biologie.

Na een korte presentatie op die dinsdagochtend kregen we een rondleiding in het gebouw en in het lab van iGEM Groningen. Na de lunch gingen we gelijk aan de slag met meerdere practica. De handwasproef: vier keer je vinger op een agar-agar plaat afdrukken. De eerste keer zonder je handen gewassen te hebben, de tweede keer nadat je je handen 2 minuten met zeep hebt gewassen, de derde keer nadat je je vinger 3 minuten in een bakje met ethanol hebt gehad, en de laatste keer na de hele dag bezig geweest te zijn in het lab. De uitkomsten waren erg leuk om te bekijken onder de microscoop! Nadat we verschillende micro-organismen hadden bekeken onder de microscoop gingen we verder met de vleesproef. Er werden 3 groepjes gemaakt die ieder 1 gram vlees of andere (mogelijk) over datumproducten verdunden en verspreidden over verschillende agar-agar platen. De uitkomst bekeken we op vrijdagochtend: het Amelander groepje met hun haring had tot en met de 3e verdunning meer dan 250 kolonies op de plaat. Omgerekend bleek dat de haring op het randje was. De ham en yakult van de andere 2 groepjes waren zeer over datum en vol met bacteriën. Na deze proefjes mochten we naar huis om de volgende dag om 10 uur paraat te staan bij het Peerd van ome Loeks.

Donderdagochtend kregen we een erg interessante rondleiding en korte presentatie in het UMCG. We hebben gezien hoe in het lab van Pathologie gewerkt werd met verschillende (zieke) weefsels. Hierna hebben we geluncht met verschillende onderzoekers en het iGEM-team. Na een paar discussies gingen we verder met de presentatie van Sjoerd vd Meulen, een AIO bij Moleculaire Genetica. Na de presentatie doken we het lab weer in om de proefjes van de dag daarvoor uit de stoof te halen en te bekijken.

De laatste dag gingen we meteen naar het lab om de resultaten van onze proefjes te bekijken. We hebben verschillende soorten bacteriën onder de microscoop gezien die afkomstig waren van de haring, het ham of de yakult. Na de TAMC-bepaling kwam er uit dat alle etenswaren eigenlijk niet meer te eten waren. Het zou in ieder geval geen handige actie geweest zijn. Hierna hebben we over onze resultaten gediscussieerd waarna we gingen lunchen. Na wat kaartspelletjes kregen we de tijd om wat over deze paar dagen op te schrijven om daarna naar het Noorderzon festival te gaan. Hier bezochten we het stalletje van ScienceLinx. Als afsluiter zijn we met de hele groep uiteten geweest.

Ik heb een paar interessante en leuke dagen bij iGEM Groningen gehad!













Door Froukje Russchen

Op 22, 23 en 24 augustus hebben we met zeven middelbare scholieren uit het noorden van Groningen deelgenomen aan de summerschool 2012, georganiseerd door het iGEM-team van Groningen. Dit team wat zich bezig houdt met microbiologie is zelf in de zomervakantie ook bezig met een project. Dit project heeft als doel bacteriën dingen te laten doen door middel van genetische modificatie. Bijvoorbeeld bacteriën sudoku’s op te laten lossen of bacteriën fluorescent maken. Zij doen mee aan een internationale wedstrijd waarbij zij strijden tegen teams van over de hele wereld.

Naast dit project organiseert dit team een summerschool voor geïnteresseerde scholieren voor drie dagen. In deze drie dagen hebben wij (de geïnteresseerde scholieren) proefjes gedaan met bacteriën en hebben we uit monsters bepaald of stukjes vlees, die meegenomen waren, nog te eten waren of dat ze al bedorven waren. Dat was veel microscopisch werk, wat heel interessant was. Zo hebben we bijvoorbeeld ham getest, die een paar dagen over datum was, en haring, die een dag over datum was. Hierbij werden we begeleid door studenten uit het laatste jaar van hun master. Omdat je door studenten begeleid wordt, krijg je ook een goed beeld van het studeren van biologie.

Naast de proeven in het lab hebben we ook nog een rondleiding gekregen door de Linnaeusborg bij het Zernike-complex, waar we onze experimenten deden. Op de tweede dag hebben we zelfs nog een uitgebreide rondleiding gekregen van een patholoog door de laboratoria van het UMCG-ziekenhuis. Hier kregen wij bijvoorbeeld te zien hoe er monsters worden genomen uit kwaadaardige gezwellen, die vervolgens beoordeeld worden.

Deze summerschool is bedoeld om scholieren wat te leren over wat studeren in Groningen inhoudt en wat microbiologie precies inhoudt. Maar ook voor leerlingen die meer geïnteresseerd zijn in geneeskunde was dit erg interessant. De laatste dag zijn we naar noordenzon geweest en zijn we ook nog uit eten geweest. De dagen waren erg leerzaam en geven mij een duidelijker beeld over wat ik wil gaan studeren.

Dus dit is een aanrader voor iedereen die biologie leuk vindt!  













Door Meintje de Vries

Samen met Science Linx organiseerde het iGEM team van de Rijksuniversiteit voor de eerste keer een Summerschool. Op school kreeg ik een brief met deze informatie en het sprak me direct aan. Ik ga nu naar mijn eindexamen jaar, dus ik moet dit jaar een profielwerkstuk maken, op deze manier hoopte ik ook op wat meer ideeën te komen.

Ik was erg benieuwd naar de komende drie dagen. Ik had via de e-mail namelijk al een programma gezien wat me erg nieuwsgierig maakte. We begonnen met een presentatie. We kregen informatie over het team, de wedstrijd, het project waar ze zich mee bezig houden en over synthetische biologie. Hierna kregen we een rondleiding door het gebouw, omdat het vakantie was waren er maar heel weinig mensen en konden we rustig rond kijken. Na de lunch begonnen we met de practica die gepland stonden. Ik vond dit heel erg leuk, want we konden zelf vlees of andere producten meenemen om te testen welke bacteriën er in zitten en om te zien of het vlees nog goed is. Tijdens de practica heb ik veel met een microscoop gewerkt, wat ik ook heel erg leuk vond, omdat we op school tijdens de lessen nooit practica doen.

Op donderdag begonnen we bij het UMCG, hier kregen we een kijkje in de keuken bij de pathologie afdeling. Deze afdeling doet onderzoek naar ziekten, ze zoeken bijvoorbeeld uit wat voor ziekte een patiënt heeft. We kregen een rondleiding van een patholoog. Hij vertelde heel veel over zijn werkgebied en gaf veel uitleg over de materialen die bij een onderzoek gebruikt worden. Ik was best verrast dat we zoveel te zien kregen en vond het indrukwekkend hoe alles in zijn werk ging.

De derde en ook direct laatste dag gingen we onze resultaten bekijken en hier met elkaar over praten. Het was leuk om ieder zijn resultaten te bekijken want er zaten soms grote verschillen tussen. Hierna gingen we naar het noorderzon festival. Dit is een groot theaterfestival in Groningen. De RUG stond hier samen met andere scholen en organisaties bij een hele grote kubus. We konden naar binnen, het was een soort wetenschapcentrum en daar waren allemaal kleine testjes te doen, het hoofd thema was de mens. Hierna zijn we als afsluiter op het festival blijven eten.

Het was erg gezellig en ik heb drie hele leuke vakantie dagen gehad.